Studije u inostranstvu donose uspešniju karijeru

Studija British Council-a donela je interesantne podatke zašto mladi odlaze na studije u inostranstvu i kako to utiče na njihovu karijeru.

british-council-logo-2-color-2-page-001-hr

Mladi biraju studije u inostranstvu iz 3 razloga:

  1. Želja za kvalitetnijim obrazovanjem
  2. Želja za putovanjem i avanturom
  3. Želja za emigracijom ili život na drugom mestu u nekom periodu

Ističu se i motivacija da se nauče strani jezici, da se stekne samopouzdanje i veštine komunikacije. Studija je pokazala da mladi koji su proveli određen period obrazujući se u inostranstvu bolje razumeju kako svet funkcioniše, kao i ljude različite od sebe, što im kasnije pomaže u pregovorima, prodaji i napredovanju u karijeri.

Studija BC(2014) pokazala je pozitivan odnos između napretka u karijeri i mobilnosti u obrazovanju, gde su svi mladi ljudi imali bolju karijeru u odnosu na one koje su studirali isključivo u svojoj zemlji.

Izlistana su tri glavna benefita posle studija u inostranstvu:

  1. Nezavisnost
  2. Povećane šanse za zapošljavanje
  3. Razumevanje situacija u međunarodnim okvirima (intercultural understanding)

U magazinu British Council-a analizirano je 1700 lidera iz različitih sfera (biznis, politika, NVO) iz 30 zemalja, i čak 46% njih je studiralo ili radilo u inostranstvu. Međunarodno iskustvo, bilo kroz rad ili studije, pomaže ljudima da razviju važne “soft skills“, kao što su veštine komunikacije, kulturnog razumevanja, fleksibilnost, i sposobnost za brzo rešavanje problema.